Anina kuhinja

Domača marelična marmelada

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 1-2 uri

Količina: 5-8 kozarčkov

Sestavine:

5 kg marelic
1000-1300 gramov sladkorja
2 dcl vode
1-2 vrečki Dr. Oetker želirnega sredstva Gelfix 2:1
1 dcl ruma

Postopek:

Natisni

Marelice operemo in razkoščičimo. V večjo posodo dodamo vodo in nanjo stresemo marelice.

Vsebino zavremo, nato pa na nizkem do srednjem ognju kuhamo 1 uro in pol. Medtem po vrhu stran pobiramo pene in občasno pomešamo.

Sladkor in gelfix zelo dobro premešamo. Ta korak je izjemno pomemben, saj se v primeru, da ne boste sestavini dobro premešali lahko v marmeladi pojavijo grudice.

Torej vmešamo gelfix s sladkorjem (začnemo z 1 kg sladkorja) stresemo k marelicami in dobro premešamo. Dodamo še rum in kuhamo 10-15 minut.

Po tem času na krožnik dodamo žličko marmelade in ga za 10 minut odnesemo v zamrzovalnik. Ko je marmelada ohlajena poskusimo, če nam je dovolj sladka in če nam ustreza gostota.

V kolikor nam je všeč, jo pripravljena da gre v kozarčke. Če nam je preredka in premalo sladka, zmešamo še polovico gelfixa z nekimi 200-300 grami sladkorja in vmešamo v marmelado. Ponovno kuhamo 10-15 minut, nato pa naredimo ponovni test z žličko.

Ko dobimo željeno gostoto in sladkobo, pripravimo sterilizirane kozarčke. Moj ati to naredi tako da v en kozarček zlije pol dcl ruma, kozarček pretrese skupaj s pokrovom, nato pa rum prelije v naslednjega. V pretresen kozarček z rumom vlijete marmelado čimbolj do vrha in dobro zaprete. Postopek ponavljate dokler ne zmanjka marmelade.

Kozarčke zavijete v odejo in pustite da se počasi ohladijo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.